Industrie

Ketenprojecten geven innovaties een slinger

Bij de ontwikkeling van kunststofproducten worden aannames gedaan die niet altijd stroken met de werkelijkheid. Vooral bij duurzame innovaties om de keten te sluiten, heb je de kennis en ideeën uit alle geledingen hard nodig. Ketenprojecten blijken niet alleen leuk en leerzaam, maar lopen ook als een tierelier. Neem de TUBs van Vanderlande.

Lees meer

ASML groeit op kracht toeleveranciers

Chipmachinefabrikant ASML is uitgegroeid tot het hightech paradepaardje van de Nederlandse industrie. Zeker als het om precisietechnologie gaat. Te midden van veeleisende klanten en moordende concurrentie, moet ASML zijn leidende positie zien te handhaven. Het is op zijn minst opmerkelijk dat de chipmachinefabrikant zijn technologisch succes meer en meer dankt aan zijn toeleveranciers. Bewust.
Lees meer

Procesoptimalisatie: het mes in alles waar klanten niet voor willen betalen

Waar is mijn steeksleutel gebleven? Aan wie moet ik dat vragen? Wat doen die voorraden daar? Waarom is de sfeer zo somber? En waarom kan ik als directeur niet een paar uur weg? Hoe divers de vragen ook mogen zijn, het antwoord ligt vaak in de verbetering van het proces. Dat is geen hogere wiskunde al is het meekrijgen van het personeel wel een lastige opgave.
Lees meer

JSF belangrijk voor hightech metaalindustrie

Volgend jaar juni komen twee JSF straaljagers naar de luchtmachtbasis Volkel voor testvluchten en een feestelijke show tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden. Van de Nederlandse bedrijven die meewerken aan het gevechtsvliegtuig, is de metaalindustrie het sterkste vertegenwoordigd. Je wordt niet zomaar leverancier of toeleverancier.
Lees meer

Precisie verschuift van micro- naar nanometer

Kleiner, lichter, maatvaster en gladder. Eind vorig jaar op de Precisiebeurs 2014
lieten ruim 300 exposanten zien waar ze toe in staat zijn. Ook de metaalindustrie
zoekt zijn weg tussen wat technologisch mogelijk is en de steeds strengere eisen
van eindgebruikers. Een paar highlights.

[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=356″]

3D printen in de metaalindustrie

Naar industriële toepassing voor 3D-metaalprinten moet in Nederland nog met een
lampje worden gezocht. Dat lijkt de komende twee, drie jaar te gaan veranderen.
Duidelijk is dat de eindgebruikers uit de hightech-industrie de markt zullen
dicteren. Met ASML als lichtend voorbeeld.

[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=333″]

Bonenpuree in zak snelt volcontinu door sterilisatieproces

Hoe automatiseer je de handling en het transport van flexibele, kwetsbare voedselverpakkingen rondom een continu sterilisator van 25 meter? Een opgave waar de engineers van LAN Handling Systems hun tanden in hebben gezet. Inmiddels is deze uitzonderlijke installatie in Mexico in productie genomen.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=319″]

Meer keuze bij thermisch spuiten dankzij standaardisatie

Aan het spuiten van een coating op onderdelen, gaat heel wat vooraf. Alle procesparameters moeten exact op elkaar zijn afgestemd en gecontroleerd worden. Flame Spray Technology installeert complete thermische spuitsystemen bij klanten wereldwijd. De tijd is rijp om de software te standaardiseren want door alle speciale wensen zijn in de loop der jaren wel veel klantspecifieke versies ontstaan. Het mooie is dat klanten nu meer keuze krijgen.[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=318″]

Veilig werken Vilemon Platform

Als er één industrietak is waar veilig werken boven alles gaat, is het wel de offshore-industrie. HSE-manager Jean-Paul van Hecke van Hertel Offshore kan erover meepraten. Met de bouw van de imposante verblijven voor de bemanning van het Noorse Valemon platform nog vers in het geheugen, weet hij dat je altijd moet blijven focussen op veiligheid. Vooral in de stressvolle eindfase en zelfs in de nachtelijke uren.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=280″]

Power Plant Decision Support

Generating electricity at a power plant is a highly complex process. Every change to the plant’s design, or to the composition of the fuel, has implications. Spence is a powerful tool that power producers can use to simulate how a power plant works, and get a detailed picture of the impact of process changes.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=267″]

Het gevaar van stilstaande industriële installaties

Door de crisis zien steeds meer industrieën zich genoodzaakt om hun productie terug te draaien. Het zomaar stilleggen van een plant is niet zonder risico’s. Mogelijke corrosie wreekt zich bij de herstart.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=268″]

Energie efficiency in de industrie

Mid-sized industry in the Netherlands has committed itself to cut energy consumption by an average of two percent every year. The arrangements, worked out by the government and the business community, are set out in the Multi-Year Energy Efficiency Agreement, known by its Dutch acronym, MJA-3. The agreement appears to be an effective tool for promoting energy conservation in the Netherlands.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=283″]

Energiebesparing pompen

Het energiegebruik van pompen belast niet alleen het milieu, de energiekosten maken ook een belangrijk deel van de totale bedrijfskosten uit. Reden voor Vakbeurs Pump & Valves om zijn tweejaarlijkse rondetafelgesprek tussen Nederlandse en Vlaamse deskundigen te wijden aan recycling en energiebesparing. Dat blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=274″]

Duaal leertraject Corus

Werken en leren tegelijk. Het is zwaar maar dat is het ruimschoots waard. Zowel de lerende werknemer als de investerende werkgever, varen er wel bij. Wie een HBO-opleiding Chemische Technologie wil volgen en wil blijven werken, kan terecht bij het Corus Training Centrum, waar docenten van de Hogeschool Utrecht worden ‘ingevlogen’.
[easy_media_download url=”http://marjoleinroggen.nl/?attachment_id=273″]